Order Tipleri

Crypto para ticareti ile uğraşmak itiyorsanız bunları bilmeniz şart.

Order Tipleri

Trailing Stop

İzsüren durdurma (trailing stop) emri, zarar durdurma (stop loss) emrine bağlı olarak verilen özel bir emirdir. Bu emirle piyasadaki fiyat  bizim lehimizde hareket ettiğinde stop seviyemiz de bizim lehimize otomatik olarak başka bir seviyeye taşınır.

Bir izsüren durdurma emrinde iki bileşen vardır:

Zarar durdurma fiyatı, İzleme aralığı

Bir örnekle açıklayalım:

EURUSD paritesinde piyasa fiyatı olan 1,5620 seviyesinden alış emri verirken zarar durdurma fiyat seviyemizi 40 pip aşağıya yani 1,5580 seviyesine koymuş olalım. Zarar durdurma emrimize bağlı olarak 20 pip izleme seviyeli bir de izsüren stop emri verdiğimizi düşünelim. Bu şu anlama geliyor: Fiyat bizim lehimize 20 pip yükselirse zarar durdurma seviyemiz de 20 pip yukarı taşınacak.

Örneğin, piyasa fiyatı artarak 1,5640’a geldiğinde bizim stop seviyemiz de 1,5600’ya taşınıyor. Fiyat artmaya devam ederek 1.5660 seviyesine geldiğinde bizim stop seviyemiz de yine 20 pip daha yukarı yani 1,5620’ye taşınıyor. Yani fiyattaki her 20 piplik artış stop seviyemizin bizim lehimize 20 pip daha yukarı taşınmasını sağlıyor.

Fiyatın düşüşe geçmeden 1,5780’e kadar tırmandığını düşünelim. Bu durumda bizim stop seviyemiz de 1,5740’a kadar otomatik olarak taşınmış oluyor. Yani bu durumda artık 120 piplik (1,5740 – 1,5620) bir kârı kitlemiş oluyoruz. Artık fiyatın düşüşe geçtiğini ve 1,5740 seviyesinde stoplandığımızı düşünelim. Bu durumda 120 piplik bir kârı realize etmiş oluyoruz.

Fiyatın yeniden 1,5580 seviyesine kadar düştüğünü düşünelim. Eğer izsüren durdurma emrimiz olmasaydı 120 piplik bir kâr yerine pozisyonumuzu 40 piplik bir zararla kapatmış olacaktık.

Son durak satış konseptiyle aynı kavramdır, ancak satış yapmadan önce fiyatın düşmesi gereken bir dolar değeri belirlersiniz. Fiyatı 500 dolar olsaydı ve 10 dolarlık bir satış durdurma işleminiz olsaydı, fiyat 490 dolara çıkarsa satardınız. Fiyat ilk önce 550 $ 'a yükseldi ve sonra 540 $' a düştü. Karları uzun bir pozisyondan korumak için bu sipariş türünü kullanın, böylece fiyat yükselirken konumunuzu açık tutabilirsiniz, ancak fiyat düşmeye başlar başlamaz kapatın.

A trailing stop order provides flexibility over a stop order by executing once the market goes against you by a defined price, called the price distance. When margin trading, a trailing stop sell order can be used to protect profit.

Example: If the trader is in a long position and the current market price is 250 after a quick rise from 225, a trader can set a trailing stop with a price distance of 5. This will create a sell stop order at 245. As opposed to a normal stop order, if the market price continues to rise to 275, then the trailing stop rises accordingly, always staying 5 behind the market price; rising to 270 in this example.

The stop price trails behind the market price by the amount specified as price distance and allows for a stop to adjust to the market if the market moves in a profitable direction. If the stop is triggered, a market order is placed.

 

Tralling Stop Buy

Satın almadan önce fiyatın artması gereken bir miktar dolar belirleyin. Stop alımına benzer şekilde, ancak bir mutlak veya "bir değer" yerine bir iz veya "by by" değerini kullanın. Fiyat 500 dolarsa ve 10 dolarlık bir son durdurma ayarladıysanız, fiyat 510 ABD Dolarına yükseldiğinde satın alırsınız. Eğer fiyat ilk önce 480 dolara düştü ve sonra 490 dolara yükselseydi, o zaman satın alırdınız. Piyasanın ayıdan boğaya ne kadar döneceğine emin olamadığınızdan emin olmadığınız durumlarda karları kısa sürede korumak için bu sipariş türünü kullanın, ancak olmasını beklersiniz.

Stop Loss (Zarar Durdur):

Satış işlemlerinde, işleme girilen fiyatın üstünde belirlenmiş bir fiyat seviyesi girilerek, fiyat o seviyeye geldiğinde pozisyonun otomatik kapanmasını sağlayan, alış işlemlerinde ise şimdiki fiyatın altında belirlenmiş bir fiyat seviyesi girilerek fiyat o seviyeye geldiğinde pozisyonun otomatik kapanmasını sağlayan emirler “Stop Loss” emirleridir. Olası zarar durumunda, fiyat belirtilen seviyeye geldiğinde işlem otomatik olarak kapatılır ve daha fazla zarar oluşması önlenmiş olur.Bu tip emirlere “Zarar Durdur” emirleri denilir.Stop Loss emri yatırımcının katlanabileceği zarar seviyesini belirlemesini ve daha fazla zarar oluşumunu  engellemesini sağlayan emir türüdür. Stop Loss emirleri hem alış hem satış emirleri için uygulanabilir.

Ancak çoğu borsada stop loss emirlerini kırmak için botlar bulunur. Uygun zamanda zararınıza aolacak şekilde stop losslarınız tetiklernir.

En can alıcı noktada Stop Loss emirleri hızlı değişimlerde her zaman uygulanmaz.

 

Stop-Limit Order

Bir stop-limit emri, bir piyasa emri olarak değil, belirli bir fiyat aralığında bir limit emri olarak uygulanır (limit alış fiyatı veya daha iyisi). Bir stop-limit ile, tüccar, emrin tetikleneceği bir stop fiyatı ve siparişin doldurulabileceği bir limit fiyat belirler. Sipariş, yalnızca kitapla eşleşen teklifler veya istekler mevcut olduğu sürece, stop ile limit arasında gerçekleştirilir. Eğer piyasa fiyatı limit fiyatı aşarsa, sipariş tamamen doldurulmayabilir.

Bir limit durdurma sırasının durdurulması tetiklendiğinde, limit sırası otomatik olarak bekleyen emirlere eklenir. Piyasa fiyatı durma fiyatına ulaşmazsa, sipariş tetiklenmeyecek ve doldurulmamış olarak kalacaktır. Durdurma tetiklenir ve limit emri verilirse, ancak piyasa fiyatı limit fiyatına ulaşmazsa, sipariş de yerine getirilecektir.

Piyasa fiyatı yeterince hızlı hareket ediyorsa ve sınır fiyatının üzerinde boşluklar varsa, siparişi yerine getirmek için stop ve limit arasında yeterli eşleştirme teklifi bulunmayabilir.

 

Örnek: Bir tüccar, piyasa fiyatı 250'ye ulaştığında satın almak isterse, ancak 252'den fazla ödeme yapmazsa, bir stop-limit emri kullanılarak aynı anda 252 limit fiyatı ve 250 stop fiyatı belirtilebilir. Eğer piyasa fiyatı 250'ye ulaşırsa, stop emri tetiklenir ve mevcut olan en iyi 252'ye karşılık gelir. Piyasa fiyatı 252.01 veya üstüne çıkarsa, limit fiyat nedeniyle sipariş kısmen yerine getirilebilir.

 

Limit Order

Örneğin: Mevcut piyasa fiyatı 250 ise ve 249'dan daha düşük bir fiyata satın almak istersem, o zaman 249'da bir sınır satın alma (Limit Order) siparişi verirdim. Piyasa 249'a ulaşırsa ve bir satıcının talebi teklifimle eşleşirse, limit emrim 249 dan yerine getirilir.

 

Stop Order

A stop order is used to trigger a market sell when the market drops to your trigger price, or used to trigger a market buy if the market rises to your trigger price. This is often used as a stop loss order if the market is moving against an open margin position. Stop orders will fully execute as a market order once the trigger price is reached.

Example: If the current market price is 250, the trader in a long position might want to sell if the price reaches 245. A stop sell at 245 will be used in this case.

If shorting, a trader would place a stop buy above the current price. This would mean that if the market goes against their short (up) they can cut their losses by buying to close or reduce their short position.

Example: If the current market price is 250, the trader in a short position might want to buy if the price reaches 255. A stop buy at 255 will be used in this case.

Bir stop emri, piyasa belirlediğiniz fiyatınıza düştüğünde satışı başlatmak için kullanılır veya piyasa fiyatınıza yükselirse bir alımı tetiklemek için kullanılır. Bu, piyasa açık bir marj pozisyonuna karşı hareket ediyorsa, genellikle stop stop emri olarak kullanılır. Stop emirleri, tetikleme fiyatına ulaşıldığında piyasa emri olarak tamamen yerine getirilecektir. Ancak tam değer

Örnek:  Piyasa fiyatı 250 ise, uzun pozisyonda fiyat 245'e ulaşırsa satmak isteyebilirsiniz. Bu durumda 245'te stop satış kullanılacaktır.

Kısaca, bir tüccar, mevcut fiyatın üzerinde bir stop stop emri bırakacaktı. Bu, eğer piyasa kendi kısa (yukarı) seviyesine yaklaşırsa, kısa pozisyonlarını kapatmak veya azaltmak için satın alarak zararlarını azaltabilecekleri anlamına gelir.

Örnek: Mevcut piyasa fiyatı 250 ise, fiyat 255'e ulaşırsa, kısa pozisyondaki yatırımcı alım yapmak isteyebilir. Bu durumda 255'te bir stop işlemi kullanılacaktır.

 

Stop Buy

Satın almak istediğiniz pazar fiyatının üstünde bir fiyat belirleyin. Fiyat yükseldiğinde satın almak için bu sipariş türünü kullanın, böylece eğlenceye katılabilir veya kısa bir pozisyonda olabilirsiniz.

 

Stop Sell

Satmak istediğiniz piyasa fiyatının altında bir fiyat belirleyin. Fiyat depoları olduğunda satış yapmak için bu sipariş türünü kullanın, böylece kayıplarınızı azaltabilir veya kısa bir pozisyona girebilirsiniz.

 

Limit-Sell

Satış değeri girilince o değere gelmeden en üst düzeyde satıyor…

Satmak istediğiniz piyasa fiyatının üstünde bir fiyat belirleyin. Fiyat yükselişinde satış yapmak istediğinizde bu sipariş türünü kullanın.

 

Fill or Kill

 

Bu siparişin eksiksiz veya hiç yapılmaması gerekir. Örneğin, 100 BTC'yi 500 ABD dolarına satmak için bir Fill veya Kill emri varsa, ancak bir kişi  yalnızca 80 BTC satın alacak bir sipariş verdiyse, siparişiniz kısmen olsa bile uygulanamaz. Çünkü Fill ya da Kill emri 80 BTC uygulanacak olup, geri kalan 20 BTC siparişine uygulanmayacağı için emir çalışmaz, çünkü siz ya hepsi yada hayır emri verdiniz.)

 

 

İşlem

Girilen Fiyat (Price)

Şu anki fiyat (Market) Türkçesi

Sonuç

Limit

Sell

5.2

5.3

Girdiğim limitin üstündeki değere sat Hemen gerçekleşir.

Limit

Sell

5.5

5.3

Girdiğim limitin üstündeki değere sat Gerçekleşmesi beklenecek

Fill or Kill

Fill or Kill

5.25

5.28

5.25 dışındaki bir fiyattan işlem yapma Hemen gerçekleşir.

Limit

Buy

5.2

5.3

Maksimum girdiğim fiyata kadar al, geçerse alma

Gerçekleşmesi beklenecek

Limit Buy 5.2 5.1 Maksimum girdiğim fiyata kadar al, geçerse alma Hemen gerçekleşir.
Stop Sell 6780 6800 Girdiğim fiyata veya altına düşerse sat Gerçekleşmesi beklenecek
Stop Buy 6755 6750 Girdiğim fiyatı geçerse al Gerçekleşmesi beklenecek
Stop-Limit Sell Stop: 401  Limit: 400 429 Fiyat 401 ile 400 e düşerse satış gerçekleşecek

Gerçekleşmesi beklenecek

Stop-Limit Buy Stop: 400 Limit: 401 429 Fiyat 400 ile 401 arasına girerse alış gerçekleşecek

Gerçekleşmesi beklenecek

           

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...