Visual Studio Nereden İndirilir? Nasıl Kurulur? İlk Proje Nasıl Çalıştırılır?

Yazımı okuduğunuza göre yeni programlamacı adayısınız yada c# programlama diline yeni bir giriş yapmışsınız demektir.C# ile yazılım geliştirmeyi düşünüyorsanız, size tabi ki geliştirmeyi yapacağınız ortam gerekiyor.Bunu bu yazımızda kolayca öğrenebileceksiniz.

Visual Studio ve C# Kurulumu

CSharp-installation-Manset

Merhabalar, bu yazımı okuduğunuza göre yeni programlamacı adayısınız yada C# programlama diline yeni bir giriş yapmışsınız demektir. C# ile yazılım geliştirmeyi düşünüyorsanız, size tabi ki geliştirmeyi yapacağınız ortam gerekiyor. Bunu bu yazımızda kolayca öğrenebileceksiniz.

Visual Studio Installer'ın İndirilmesi

CSharp-installation-01

İlk olarak Visual Studio kurulum dosyasını indirmek için Microsoft'un adresi olan aşağıda ki adrese giriş yapıyoruz.

https://visualstudio.microsoft.com/tr/

CSharp-installation-02

Açılan sayfa üzerinde bir 3 adet IDE olduğunu göreceksiniz. Bu yazımda Windows kurulumunu anlattığım için "Visual Studio'yu indirin" seçeneği altında "Community 2019" versiyonuna tıklıyoruz.
 Not: Community 2019'u seçmemizin nedeni ücretsiz olması, diğer seçenekler lisans ücreti talep etmektedir.

CSharp-installation-03

Eğer tarayıcınız da herhangi bir problem yoksa indirme sayfasında indirme işlemi otomatik gerçekleşecektir. Fakat bir nedenden dolayı indirme işlemi başlamaz ise "yeniden denemek için buraya tıklayın." seçeneğini seçebilirsiniz. İndirilen dosyaya tıklayarak, indirme ve kurulum işlemini başlatıyoruz. Bu işlemin gerçekleşmesi için internet bağlantısının olması gerektiğinin altını çizmeliyim.

CSharp-installation-04

Açılan kurulum ekranından "Devam" butonuna tıklıyoruz ve kurulum işlemini başlatıyoruz.

CSharp-installation-05

Artık yapmanız gereken "Visual Studio Installer" kurulumunun tamamlanmasını bekliyoruz.

Visual Studio ile C# Kurulumu

CSharp-installation-06

Visual Studio Installer kurulumu tamamlandıktan sonra yukarıda ki pencereye benzer bir kurulum ekranı sizi karşılayacaktır. Bu ekranda Visual Studio ile kullanacağınız programlama dili ve paketleri seçerek visual studio'yu kurabilirsiniz. Lakin biz C# programlama dilini kullanacağımız için bu sayfadan sadece ".Net masaüstü geliştirme" ve "Evrensel Windows Platformu geliştirme" seçeneklerini seçmemiz başlangıç için kafidir.

CSharp-installation-07

Şimdi üst sekmeden "Dil Paketleri" seçeneğini seçin. Diller seçeneğinde "Türkçe" seçeneğinin zaten varsayılan olarak geldiğini göreceksiniz. Burada "İngilizce" seçeneğini seçerek, İngilizce dil paketininde indirilmesini sağlıyoruz. Dilerseniz "Türkçe" seçeneğini kaldırarak gereksiz yer işgal etmesini engelleyebilirsiniz. Bu işlemleri sağladıktan sonra sağ alt köşede ki "Yükle" butonuna basarak indirme ve kurulum işlemlerini başlatıyoruz.

 Not: Ekstra bilgi vereyim, programlama ve yazılım dünyası İngilizce olduğundan kendinizi İngilizce dilinin kullanımına alıştırmaya başlamanızı tavsiye ederim. Çünkü programlama sırasında karşınıza çıkacak sorunlar ve çözümler genelde İngilizce olacaktır. Bu nedenle Visual Studio IDE'yi kendi dilinde kullanmanız yerinde olacaktır.

CSharp-installation-08

Bu aşamada gerekli dosyaların indirilmesini ve kurulmasını bekliyoruz. Bu aşama internet bağlantınızın indirme hızına ve sisteminizin özelliklerine göre biraz uzayabilir. Sabır göstermeniz gerekiyor...

Visual Studio ile C# Projesi Oluşturma

CSharp-installation-09

Kurulum tamamlandıktan sonra karşınıza Visual Studio karşılama penceresi gelecektir. Eğer Microsoft hesabınız varsa, hesabınız ile giriş yapabilirsiniz yada "Şimdi değil, belki daha sonra" seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz.

CSharp-installation-11

Karşınıza gelen kullanıcı tercihlerini (tema) seçtikten sonra Visual Studio ayarlarının gerçekleştirilmesini bekliyoruz.

CSharp-installation-12

Ardından Visual Studio'nun kurulumu tam anlamıyla tamamlanmış oluyor. Görüldüğü üzere karşımıza IDE'nin karşılama ekranı gelecektir. Bundan sonra ilk projemizi oluşturmak için "Yeni bir proje oluştur" seçeneğini seçiyoruz.

CSharp-installation-13

Gelen seçenekler arasından "Windows Forms Uygulaması (.Net Framework)" seçeneğini örnek için tercih seçiyorum. Eğer konsol uygulaması geliştirecekseniz "Console App (.Net Framework)" seçeneğini de seçebilirsiniz. Bu seçeneklerin seçimi ihtiyacınıza göre değişmektedir. Zamanla bunların seçimini siz kendiniz karar verebilirsiniz.

CSharp-installation-14

Bu aşamada artık oluşturacağımız projeye bir isim vermemiz gerekiyor. Dilediğiniz ismi verebilirsiniz. İsimlendirmeyi yaptı iseniz "Oluştur" butonuna basarak, projemizin oluşturulmasını bekliyoruz.

CSharp-installation-15

Gördüğünüz üzere proje tercihimize göre projemiz oluşturulmuş oldu. Bundan sonra projemizin türüne göre kendi projelerinizi geliştirebilirsiniz. Yazımın bundan sonra ki kısmı Visual Studio'yu İngilizce kullanmak isteyenleri ilgilendiriyor.

KAYNAKÇA

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...