Ip Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ Geçiti

IP Adresi Nedir?

Internet'te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Tipik bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur; örneğin, 212.156.4.20. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Çoğu Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları - Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. Internet'te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz.
Siz de Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının IP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir. Kendi IP adresinizi, Internet'e bağlıyken Windows'ta Başlat*Çalıştır satırına winipcfg yazıp Enter tuşuna basarak öğrenebilirsiniz.
Bazı IP adresleri sabittir (static IP), yani IP adresleri hiç değişmez. Bir Web sitesinin adresi her yazıldığında bulunabilmesi için IP adresinin sabit olması gerekir.

 

 Ip Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ Geçiti

 

Ip Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ Geçiti

 

 http://www.bilisimterimleri.com/bilgisayar_bilgisi/bilgi/15.html

http://www.mutluportal.com/sayfa/dhcp-dynamic-host-configuration-protokoldinamik-bilgisayar-konfigurasyon-protokolu_10169.html

 

DHCP (Dynamic Host Configuration Protokol=Dinamik Bilgisayar Konfigurasyon Protokolü)


TCP/IP protokolünü kullanan aglarda ikisi gerekli olmak üzere bes adet parametre kullanilir.. Bunlar IP, Subnet Mask, Gateway, DNS ve WINS dir. Bunlardan IP ve Subnet`in degerinin mutlaka girilmesi gerekir.
Ancak bir network üzerinde makine sayisinin artmasi sonucu bu degerlerin girilmesi hem zorlasir hemde hatali girilmesi sonucu makinelerin baglanti sorunlariyla karsilasiriz. Bu sorunu çözmek için olusturulan bir server üzerine DHPC (Dynamic Host Configuration Protokol=Dinamik Bilgisayar Konfigurasyon Protokolü) adi verilen bir servisin kurulmasi sonucu gerekli olan bütün konfigurasyon degerlerinin diger makinelere otomatik olarak baglanmasini saglamis oluruz. Bunun için networke bagli statik IP(Internete çikista kullanacagi legal IP degeri) ve gerekli degerleri dogru girilimis bir makine üzerine DHPC Prokolünü kurduktan sonra networkte bulunan diger client makineler IP degerleri bos birakilip bu degerleri DHPC üzerinden isterler. Client bu istegi verdikten sonra DHCP IP araligindan seçilen bir IP degeri belirli bir zaman araliginda bu clienta kiralar. Ve en son olarak client aldigi IP numarasini onayladiktan sonra o tarih araliginda client`a o IP atanir ve süre sonunda IP numarasi geri alinir.Ve ondan sonra istenirse tekrar bir IP verilir. DHPC server`in genel çalisma prensibi bu sekildedir.
Her hangi bir client`in aldigi IP adresini komut satirinda
C:ipconfig
Komutunu yazarak IP adresini, Subnet Maskini ve Default Gateway`ini ögrenebiliriz.Daha ayrintili bilgi istersek yani kartin MAC adresini, Host ismini (makine adi), DNS ayarlari gibi bu sefer ise
C:ipconfig /all yazmamiz yeterlidir.
DHPC `den eger bir client bir IP numarasi aldiysa
C:ipconfig /release komutuyla aldigi bilgileri birakmasini saglayabilir
C:ipconfig /renew yazarsak tekrar yeni bir deger almasini saglayabiliriz..
DHCP SERVER KURULUMU VE KONFIGURASYONU
DHCP servisinin kurulmasi için statik IP`si olan ve bir NT Server makine üzerine Control Panel içindeki Network Objesi altindan Services tabindan Add.. Buttonuna basarak yeni bir servis olarak DHCP Servisini ekleriz.Ve makine restart edilir. DHCP Servisi kurulmus olur daha sonra konfigurasyonuna geçelim. Istemcilere verecegimiz IP adres havuzunu tanimlamaliyiz. Daha sonra istemcilerin kullanacagi subnet mask degerini girmemiz gerekir. Ama bazi durumlarda server gibi kullanilan makinelerin kendine ozgu IP degerleri olabilecegi için onlarin adreslerini statik olarak vermek ve IP havuzundan çikarmamiz gerekir. Bazi makinelerinde hep ayni IP`yi almalarini istersek kendilerine ozgu IP degerlerini rezerve ederiz. DHPC server servisini konfigure etmek için Administrator Tools menüsü altinda DHPC Manager menusu kullanilir.
DHCP sunucu hizmetinin konfigurasyonu için ilk olarak bir scope tanimlanir. Scope DHCP`nin degitacagi IP degerlerinin araligidir. Eger ag birbirlerine router dedigimiz yönlendiricilerle birbirine bagliysa bu durumda scope sayisi birden fazla olabilir.
Simdi artik DHCP konfigurasyonuna geçebiliriz. Ilk olarak Administrator Tools arltindan DHCP Manager çalistirilir. Local Machine üzerine tiklanarak Scope menusunden Create diyerek yeni bir scope olusturalim. Daha sonra Start Adress olarak istemcilere verecegimiz IP`lerin ilk degerini ve End Adress kisminda verilecek son IP degerinin yazalim.Subnet mask için ag üzerinde kullandigimiz subnet mask degeri girilir. Excluded Adresses kisminda, verdigimiz IP araligi içindeki bir grup IP degerini çikarmak için kullanilir. (Bu degerler statik olarak kullanildigi için bunlari hariç tutmamiz gerekir ) Lease Durationda ise client"a verilen IP degerinin ne kadar sonra geri alinacagi degeri girilir. Bu degeri çok degisen IP degerlerine göre 3-5 gün arasinda vermek uygun olur. Name kisminda scope`un ismi Comment `te ise ilgili yorum bulunur.
Bu degerleri girdikten sonra OK `e basildiktan sonra sonra bu scope`u aktif edip edilmeyecegi sorulur. Buna Yes dersek scope aktif hale gelmis olur. Manager `da aktif olan scopelar yaninda sari lambayla ifade edilir. Aktif olmayanlarin yaninda lamba bulunmaz.
Scope tanimlandiktan sonra IP ve subnet maske bilgilerini direk olarak clientlara yollamis olduk bundan sonra diger bilgileri yani default gateway, WINS ve DNS server IP Bilgilerinide DHCP tarafindan yollayabiliriz. Bunun için DHCP Manager`dan DHCP Option`I seçiyoruz. Burada yapilan konfigurasyonlar bütün scopelari yada seçili bir scope`u etkileyebilir.DHCP üzerinden bir scope seçildikten sonra DHCP Options menüsünden Global veya Scope seçilir. Burada Unused Options kisminda daha önce tanimlamadiginiz ve tanimlaya bileceginiz degerlerin listesidir. Bunlardan en çok kullanilanlari asagida verilmistir.
003 Router Router`ın adresi yani default gateway değeri
006 DNS Servers DNS Server adresi girişi
044 WINS/NBNS WINS Sunucunun adresi
046 WINS/NBT node type NETBIOS isim çözümlemesinin tipi girilir.
047 NetBIOS Scope I

 

Ip Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ GeçitiIp Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ Geçiti

 

 

 

 

http://www.guncelle.com/guncel-kaynak/236342-alt-maskesi.html

 

Alt ağ maskesi

TCP/IP'de iki cihaz aynı ağda olup olmadıklarını birbirlerinin IP adreslerinin ilk birkaç basamağına bakarak anlarlar. Bu basamağa IP maskesi veya Alt ağ maskesi (IP mask veya Subnet Mask) denir. Örneğin IP maskesi 255.255.255.0 ise, ilk üç basamağı (yani ilk 24 bit'i) aynı olan iki makine aynı ağda demektir. Bu durumda, 192.168.0.1 ile 192.168.0.2 aynı ağda, 192.168.1.1 ise başka bir ağdadır.
Bazı IP adresleri ve maskeleri bazı kullanımlar için ayrılmıştır. Bunlar şu şekildedir:
Yerel ağlar için ayrılmış adresler:
10.0.0.0 ile 10.255.255.255 arası adresler (yani maske olarak 255.0.0.0)
172.16.0.0 ile 172.31.255.255 arası adresler (yani maske olarak 255.255.0.0)
192.168.0.0 ile 192.168.255.255 arası adresler (yani maske olarak 255.255.0.0)
169.254.0.0 ile 169.254.255.255 arası adresler (yani maske olarak 255.255.0.0)
Bir makinenin kendisine konuşması (loopback) için ayrılmış adresler:
127.0.0.0 ile 127.255.255.255 arası adresler (yani maske olarak 255.0.0.0)
Bu sayede, bir ağdaki IP adreslerini mantıksal bir şekilde ve basitçe organize etmek mümkündür.
Daha fazla bilgi için, TCVarsayılan ağ geçitleri

 

 

Ip Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ Geçiti

Ip Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ Geçiti

 

technet2.microsoft.com/windowsserver/tr/library/6c7c7ab2-cfdc-4dfe-8560-570d3859f5b11055.mspx

www.bayatekmek.com/forum/forum_posts.asp

 

Ağ Geçidi (Gateway)


Ağ geçidi (gateway) başka bir ağa geçiş hizmeti veren bir noktadır. Büyük şirketlerde genelde ağ geçitleri bir istemciyi (client) internet ortamına yönlendirme görevi üstlenirler. Bu durumda ağ geçidi bir vekil (Proxy) sunucu veya bir ateş duvarı (firewall) olabilir.

Ağ geçitleri yönlendiriciler ile de ilgilidir. Yönlendiricilerde paket başlıklarına ve yönlendirme tablolarına bakarak geçişi sağlarlar. Ayrıca yönlendiriciler veya Ateş duvarları VPN ile geçişi sağlayabilir. Bu durumda ismi VPN Ağ Geçidi olacaktır veya bir e-postalarımızın geçtiği SMTP sunucusu olabilir. Bu seferde ismine SMTP ağ geçidi diyeceğiz. Vekil (Proxy) sunucuları üzerinden internete çıkabiliriz. Yine bizim ağ geçidimiz olurlar

Bu örnekleri vermemin sebebi ağ geçidinin bir kavram olduğunu anlatmak. Biz farklı bir ağa nereden ulaşıyorsak orası bizim ağ geçidimizdir. Evde kullandıgımız ADSL yönlendiricimiz, sayesinde internete çıktığımız ağ geçitlerimizdir, aynı zamanda bir yönlendiricidir. Başlat/çalıştıra gelip "cmd" yazdığımızda gelen komut isteminde "ipconfig" yazarsak orada varsayılan ağ geçidi yanında ADSL yönlendiricimizin IP adresinin yazdığını görebiliriz.

Sonuç olarak ağ geçitlerini bulunduğumuz yerden farklı bir yere giderken kullandıgımız çıkış kapısı olarak düşünebiliriz. Bu çıkış kapısının vekil sunucu, ateş duvarı veya yönlendirici falan olması hiçbir şeyi değiştirmez. Bu arada not olarak söyleyeyim ağ geçitleri farklı ağlar arası geçişin yanında farklı iletişim kurallarının da (protocol) birbiriyle anlaşmasını sağlayan noktalar da olabilirler.

 

Varsayılan ağ geçitleri

Varsayılan ağ geçitleri TCP/IP ağı kullanımında önemli bir rol oynar. Bunlar, TCP/IP ana bilgisayarlarının uzak ağlardaki başka ana bilgisayarlarla iletişimi için varsayılan bir yol sağlar.

Aşağıdaki çizimde iki ağdaki iki varsayılan ağ geçidinin (IP yönlendiricisinin) oynadığı rol gösterilmektedir. Ağ 1 ve Ağ 2.

Varsayılan ağ geçitlerinin rolü
Şekil

1. Ağ üzerindeki A ana bilgisayarının 2. Ağ üzerindeki B ana bilgisayarıyla iletişim kurabilmesi için A ana bilgisayarı önce yönlendirme tablosuna bakarak B ana bilgisayarına özel bir yol olup olmadığında bakar. B ana bilgisayarına özel bir yol yoksa, A ana bilgisayarı B ana bilgisayarına olan TCP/IP trafiğini kendi varsayılan ağ geçidi olan 1 IP yönlendiricisine iletir.

B ana bilgisayarı A ana bilgisayarına gönderirken de aynı ilke geçerlidir. A ana bilgisayarına özel bir yol olmadığında B ana bilgisayarı A ana bilgisayarını hedef alan tüm TCP/IP trafiğini kendi varsayılan ağ geçidi olan 2 IP yönlendiricisine iletir

Ağ geçidinin işleyişi

Varsayılan ağ geçitleri IP yönlendirme işlemlerini etkin kılmak için önemlidir. Genellikle yönlendirici TCP/IP ana bilgisayarları için, ayrılmış bir yönlendirici olarak ya da iki veya daha çok ağ kesimini birbirine bağlayan bir bilgisayar olarak varsayılan ağ geçidi görevini üstlenir ve büyük ağdaki diğer ağlara ilişkin bilgileri ve bu ağlara erişim yollarını saklar.

TCP/IP ana bilgisayarları uzak ağ bölütleri üzerindeki ana bilgisayarlarla olan iletişim gereksinimlerinin çoğu için varsayılan ağ geçitlerine gereksinim duyar. Bu şekilde bireysel ana bilgisayarlar bireysel uzak IP ağ bölütlerine ilişkin kapsamlı ve sürekli güncelleştirilen bilgileri tutma yükünden kurtulmuş olurlar. Yalnızca varsayılan ağ geçidi görevini üstlenen yönlendiricinin büyük ağlar arası ağdaki diğer uzak ağ bölütlerine erişebilmek için gerekli olan yönlendirme bilgilerini tutması gerekir.

Varsayılan ağ geçidi görevinde başarısız olursa yerel ağ bölütünün ötesine olan iletişim kesintiye uğrayabilir. Bunu önlemek üzere her bağlantı için (Ağ Bağlantıları'ndaki) Gelişmiş TCP/IP Ayarları iletişim kutusunu kullanarak birden çok varsayılan ağ geçidi belirtebilirsiniz. Ağ trafiği yoğun olan ana bilgisayarlar veya ağlar için yönlendirme tablosuna el ile yollar eklemek için route komutunu da kullanabilirsiniz.

Çok sayıda ağ geçidi kullanma

Birden çok arabiriminiz varsa ve her arabirim için bir varsayılan ağ geçidi yapılandırırsanız, TCP/IP varsayılan olarak arabirimin hızına dayalı bir arabirim ölçüsünü otomatik olarak hesaplar. Arabirim ölçüsü, yapılandırılan varsayılan ağ geçidinin yönlendirme tablosundaki varsayılan yolun ölçüsü olur. Hızı en yüksek olan arabirim, en düşük varsayılan yol ölçüsüne sahiptir. Sonuçta, birden çok arabirimde çok sayıda varsayılan ağ geçidi yapılandırıldığında, trafiği varsayılan ağ geçidine iletmek için en hızlı arabirim kullanılır.

Aynı hızdaki birden çok arabirim aynı en düşük arabirim ölçüsüne sahipse, bağlama sırasına göre birinci ağ bağdaştırıcısının varsayılan ağ geçidi kullanılır. Birinci ağ bağdaştırıcısının ağ geçiti kullanılamadığında, ikinci ağ bağdaştırıcısının varsayılan ağ geçidi kullanılır.

TCP/IP'nin önceki sürümlerinde, varsayılan ağ geçitlerinin tümünün 1 olarak ayarlanmış bir varsayılan yol ölçüsü bulunmaktaydı ve hangi varsayılan ağ geçidinin kullanılacağı arabirimlerin sırasına bağlıydı. Bu bazen TCP/IP protokolünün kullandığı varsayılan ağ geçidinin belirlenmesini güçleştirmekteydi.

Internet Protokolü (TCP/IP) protokolünün IP Ayarları sekmesindeki Otomatik ölçü onay kutusu işaretlenerek arabirim ölçüsünün varsayılan olarak otomatik bir şekilde belirlenmesi sağlanabilir.

Arabirim ölçüsünün otomatik olarak belirlenmesini devre dışı bırakabilir ve yeni bir arabirim ölçüsü değeri yazabilirsiniz.

P/IP sayfasına bakabilirsinizD NetBIOS Scope ID`si tanımlanır

 
Ip Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ GeçitiIp Adresi,dhcp,alt Ağ Maskesi,varsayılan Ağ Geçiti

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...