Sürüm Dağıtım Adları

 Sürüm dağıtım adları

Sürüm dağıtım adları;

  1. Pre-Alpha
  2. Alpha
  3. Beta
  4. Release candidate
  5. Release to marketing(RTM)
  6. General availability (GA)

olmak üzere resimdeki gibi 6 bölüme ayrılır sarı bölümdeki Pre-Alpha, Alpha, Beta ,Release candidate sürümleri yazılımın test ve geliştirme dönemini  RTM ve Ga ise Yazılım Çıkış dönemini oluşturur.

1. Pre-Alpha

 

Burda tüm faaliyetleri yazılım projesi sırasında önce yazılım testi uygulandığını ifade eder. Bu etkinlikler içinde analiz, yazılım tasarımı, yazılım geliştirme ve test birim içerebilir.

2. Alpha

Burda test işlemleri ve geliştirme daha fazlalaşır.

3. Beta

Beta kullanıcıya programın açıldığı ilk dönemdir artık program resmen yayınlanmadan önce çıkan yazılımının halka açık olan  bir protipini firma dağıtır burda kullanıcıdan gelen geri bildirimi (feedback)  değerlendirip gözden kaçırılmalarını bulabilinmesi , programın kullanılışlıgını ölçmek programın başka donanımlarda çalışmasını izleme vb. sebeplerden dolayı yayınlanır ve Beta sürümünün kullanıcılara beta tester (beta test edici) denir. Bazı geliştiriciler ise beta yerine preview(önizleme), technical preview (TP)(teknik önizleme) early access(erken giriş) gibi isimler kullanabilirlerBeta açık beta ve kapalı beta olmak üzere 2 ye ayrılır.Açık Beta herkeze açık kullanabilir iken Kapalı Betada bazı kullanıcılar kullanabilir.Beta programı kullanmak riskli bir iştir çünkü sistem çökmesi hata vs. birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.

4 .Release candidate

Türkçe anlamı "aday sürüm" anlamına gelen RC Betanın daha ilerlemiş hali diyebiliriz. Burda artık nihai sürüm çıkmadanki önceki halidir. Tüm ürün özellikleri, tasarlanmış bir haldedir. Fakat unutmamak gerekki burdada başka kodlar eklenebilir, tasarımda değişimler olabilir hatta rc sürüm kararlı nihai sürümden bambaşka bir hale gelebilir.

5.RTM

Release to marketing(Çıkış ) yada Release to manufacturing (Üretimdeki sürüm)  olarak adlandırılan sürümde artık program toplu olarak dağıtılabilir duruma gelmiştir. Burda üretici ticari olarak kopyalama işlemlerini başlatır kopyalama ve yazılım ayarları bitince artık satışa veya halka açılacaktır.

6.General availability (GA)

Genel durum anlamına gelen GA artık programın satışa çıkmış veya halka sunulmuş halidir. Ve kararlı haldedir.

Aşağıda bazı programların çeşitli sürüm resimleri verilmiştir

Pre Alpha sürümündeki Yahoo meseneger 110.0.0.331

Sürüm Dağıtım Adları

Sürüm Dağıtım Adları

Mozilla firefox 3.7(Kod adı Minefield) 'nin  prealpha sürümüSürüm Dağıtım Adları

Mozilla 3.1 (Kod adı Shiretoko) 'in alpha sürümü

Sürüm Dağıtım Adları

Msn 8.5'nin Beta sürümü

Sürüm Dağıtım Adları

Windows Seven Rc sürülümü

Sürüm Dağıtım AdlarıSürüm Dağıtım Adları

Kaynak:

Polat Niyazi ÖZEKEN

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...