NodeMCU Nedir ve Nasıl Kullanılır

NodeMCU'nun alt-metninde "kolay şekilde bağlanın" mesajı vardır. Evet kesinlikle mesajda olduğu gibidir bu iş. Küçük cihazların iletişimi şaşırtacak derecede kolaydır.

NodeMCU Nedir ve Nasıl Kullanılır

NodeMCU öğrenme süreci boyunca öğrendiklerimi bu yazıyla metine çevirmiş olacağım. İyice bakacak olursanız okuyacağınız bu yazı, NodeMCU sitesini temel almaktadır. Oradaki anlatılanlara, mevcut bilgilerimi de katarak daha anlaşılır hale getirdim.

İçerik

  • NodeMCU Nedir?
  • NodeMCU Özellikleri Nelerdir?
  • Ardinuno Benzeri Donanımsal G/Ç
  • Peki Neden Arduino Değil de NodeMCU?
  • NodeJS Tarzında Ağ Arabirimi
  • Düşük Maliyetli WI-FI
  • Geliştirme Teçhizatı/Kiti
  • NodeMCU Flasher Nedir? Ne İçin Kullanılır? (Yeni 10.08.2017)
  • NodeMCU Firmware Nedir? Ne İçin Kullanılır? (Yeni 10.08.2017)
  • NodeMCU Nasıl Güncellenir? (Yeni 10.08.2017)
  • Lua Dilini Kullanmaksızın Arduino IDE ile NodeMCU Kodlamak (Yeni 10.08.2017)
  • LoLin ve Amica Nedir. Farkları Var Mıdır?
  • NodeMCU Kod Örnekleri

NodeMCU Nedir?

NodeMCU; madeni paradan biraz daha büyük boyutta, minik bir elektronik devredir. Açık kaynaktır, ucuzdur ve yeteneklidir.

Düşük gerilimli enerjiyle çalışır. Üzerinde çok sayıda bağlantı noktaları vardır. Bu bağlantı noktalarını kullanarak bağlayacağınız başka elektonik bileşenleri yönetebilirsiniz. Barındırığı WiFi sayesinde kolayca IOT yani internet şeyleri olarak bilinen cihazlar yapmanıza olanak sağlar.

HTTP kütüphaneleri sayesinde web istemleri yapabilirsiniz veya web sunucusu çalıştırabilirsiniz. Bu sayede internet üzerinden bu cihazla iletişime geçebilirsiniz. Uzaktan bir şeyleri açabilir veya kapatabilirsiniz.

Programlama dili olarak Lua betiği yani scripti kullanır. Buna rağmen yine de; Arduino IDE ve Arduino'nun kullandığı dille de programlanabilir. USB kablosuyla bilgisayara kolayca bağlanır, programlanabilir ve veri iletişim kurulabilir.

 

NodeMCU Özellikleri Nelerdir?

Açık kaynaktır demiştim. Ayrıca sürekli etkileşim halindedir. Programlanabilirdir, düşük maliyetli ve basittir. Ayrıca akıllı bir cihazdır ve WI-FI bağlantıya yani kablosuz bağlantıya ve kullanıma hazır gelir.

 

Ardinuno Benzeri Donanımsal G/Ç

NodeMCU, ayarlayabileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz gelişmiş bir donanımsal G/Ç arabirimine sahiptir. Yani donanımsal bir girdi-çıktı APIye sahiptir. Bahsi geçen bu API kullanmak için çok çaba sarf etmenize gerek kalmaz. Kod yazım şekli Arduino cihazlarda olduğu gibidir. Yani o cihazlardaki yapıya çok benzerdir. Fakat NodeMCU, Arduino cihazlara nazaran daha etkileşimlidir ve bunu da Lua betikleriyle yapar.

 

Peki Neden Arduino Değil de NodeMCU?

Öncelikle NodeMCU'ya eş-değerdeki Arduino'larda WiFi mevcut değil. Bu tür Arduino'lara WiFi yeteneği kazandırmak için ek olarak WiFi modülü almak gerekiyor. Sonra da kod yazarak modülle iletişim kurmanız gerekiyor. Gördüğünüz gibi hem modül almanız gerekiyor hem de iletişim kurmak için fazladan kod yazmanız gerekiyor. Bu ise IOT yani internet şeyleri kavramına anlamsız bir yük.

Neyse, diyelim ki; WiFi modüllü minik Arduiono'lar üretildi, ki böyle cihazlar yok değil. Fakat NodeMCU'ya oranla pahalılar!

Sonuç olarak; WiFi, iletişim, internet şeyleri, boyut ve maliyet açısından NodeMCU en iyi seçenek!

 

NodeJS Tarzında Ağ Arabirimi

Olay-Tabanlı API sayesinde, geliştiriciler ağ uygulamaları NodeJS tarzıyla kodlarlar ve bu kodlar sadece 5x5mm boyutundaki MCU mikro-kontrolcü üzerinde çalışır.

Olay-Tabanlıyı biraz daha açayım. JavaScript dilini ve jQuery gibi araçları kullananlar daha iyi anlayacaktır. Bir olay olduğunda; “bu çalıştırılsın” diye tanımladığınız fonksiyon çağrılır ve çalıştırılır.

Mesela HTML dokümanı hazır olduğunda aşağıda bulunan kodun çalıştırılması gibi;

jQuery(document).ready (
   fonksiyon(){
      console.log (“doküman hazır”);
   }
);

 

Düşük Maliyetli WI-FI

MCU ESP8266 adında ve cüzi fiyatlardaki mikro-kontrolcü içerir ve bu mikro-kontrolcü bir şeyler geliştirmeyi çok çok kolaylaştırır. NodeMCU; IOT yani internet şeyleri olarak anılan cihazlar yapmak için en iyi ve en ucuz seçenektir.

 

Geliştirme Teçhizatı/Kiti

ESP8266 mikro-kontrolcüye sahip demiştim. Bu sayede NodeMCU; GPIO, PMW, IIC, 1-Wire ve ADC gibi tüm teknolojileri, küçük boyutlardaki bünyesinde barındırır ve sunar. Ayrıca NodeMCU firmware ile yani yerleşik yazılım ile gücüne güç katılabilir.

Firmware yani yerleşik yazılımı da şöyle açayım. NodeMCU ile geliştirme yapmak isteyenler LUA betikleriyle kod yazarlar. Ayrıca yazılan bu kod NodeMCU cihazına bir takım şeyler yaptırmak adına üst katmanda firmware yani yerleşik yazılımla birlikte çalışır.

Bu yerleşik yazılım sürümleri yenilendikçe veya siz geliştirdikçe, NodeMCU cihazının yapabildikleri de genişler.


NodeMCU Nedir ve Nasıl Kullanılır
 
 

USB-TTL çeviriciye sahiptir ve Tak&Çalıştır'a hazırdır.

 
NodeMCU Nedir ve Nasıl Kullanılır  
10 adet GPIO bağlantıya sahiptir ve her bağlantı PWM, I2C ve 1-wire olarak kullanılabilir.  
NodeMCU Nedir ve Nasıl Kullanılır  
FCC sertifikalı WI-FI birimi vardır ve devre-kartı üzerinde anten mevcuttur.  

 

USB-TTL çevirici kısmını biraz açayım. Eğer bu çeviri olmazsa bu tür cihazları bilgisayara USB ile direkt bağlayamazsınız ve programlayamazsınız. Bilgisayar ile iletişim kuramazsınız.

 

 

Bunları yapabilmek için USB-TTL çevirici ek modül almanız gerekir. Genelde bu modüller FTDI işlemciler içerdiği için FTDI modülü olarak anılır. Teknik olarak TTL-USB çeviricidir aslında. Çok pahalı değillerdir.

Bazı minik Arduino modellerinde bulunmaz. NodeMCU'da vardır.

 

NodeMCU Flasher Nedir? Ne İçin Kullanılır?

NodeMCU'yu güncellemek için kullanılan araçlara Flasher denir. Daha iyi anlaşılması için bilgisayarın BIOS güncellemesi gibidir diyebilirim. Yani NodeMCU içerisindeki temel ve minik yazılımın güncellemesi NodeMCU Flasher ile yapılır.

Flasher'ı indirmek isterseniz eğer 32 bit sistem için buradan indirin. 64 bit sistem için ise buradan indirin.

 

NodeMCU Firmware Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Üst başlıkta Flasher'dan bahsettim. Bu araç NodeMCU içindeki temel ve minik yazılımı günceller dedim. İşte bu güncellenen minik yazılım ise NodeMCU Firmware olmaktadır. Yani Flasher, NodeMCU ile irtibata geçip Firmware'yi içerisine yazar ve böylece NodeMCU içerisindeki firmware güncellenmiş yani değişmiş olur.

NodeMCU Firmware'yi buradan indirebilirsiniz. Eskiden GitHub üzerinden indirilirdi. Şimdi ise başka bir site üzerinden kişiselleştirilip indirebiliyor. Mesela NodeMCU'nuzda WebSocket işlemi hiç yapmayacaksanız Firmware oluşturma sayfasında bunun kutucuğunu iptal ederek firmware'nize WebSocket'i hiç katmayarak firmware boyutunu düşürebiliyorsunuz. Böylece NodeMCU içerisinde kendi yazacağınız kodlarınız için daha fazla alan kalmış oluyor.

Panik yapmayın, hiç kutucuklarla oymamadan Start Your Build düğmesine tıklayıp firmwarenizi oluşturun. Firmware'yi indirebilmeniz için size eposta atılacaktır. Bu temel firmware hayli hayli işlerinizi görecektir.

 

NodeMCU Nasıl Güncellenir?

İşlem sırası basittir.

  • Öncelikle Flasher başlığı altından Flasher'ı indirin
  • Firmware başlığı altından Firmware'yi indirin.
  • NodeMCU'yu USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın
  • Flasher'ı çalıştırın ve Operation isimli ilk sekmede NodeMCU bağlı olan COM portunu seçin
  • Config isimli ikinci sekmede, INTERNAL://NODEMCU yazan ilk satırın yanında bulunan dişli/çark simgesine tıklayın ve indirdiğiniz firmware dosyasını bulup seçin
  • İlk sekmeye yani Operation'a gerip dönüp Flash düğmesine basın ve tamamlanana kadar hiç bir şey yapmayın, NodeMCU bağlantısını kesmeyin.
  • Tamamlandığında Flasher size bunu bildirecek. Tamamlandıktan sonra NodeMCU'yu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Ek Bilgi:

Flasher'ın Log isimli sekmesinde yapılan işlemleri ve hata mesajlarını görebilirsiniz.

Flasher'ın Advanced isimli sekmesinde NodeMCU'nun bazı ayarlarını değiştirebilirsiniz. Tabi bunu yapabilmeniz için elinizdeki NodeMCU'yu iyi tanımanız ve donanımsal özelliklerini bilmeniz gerekiyor. Tecrübeniz artana kadar bu kısma uğramayabilirsiniz.

Flasher'ın About isimli sekmesi tamamen Flasher programı ve yazarı hakkında bilgi vermektedir.

 

Lua Dilini Kullanmaksızın Arduino IDE ile NodeMCU Kodlamak 

Öncelike böyle bir şeye neden ihtiyaç olsun onu anlatayım. C/C++ ve türevi diller ve bu türdeki dil yapılarına daha aşina olmaktayız. Tamam Lua betik dili de yaygın kullanılan bir dildir ama C/C++ türevleri daha baskındır. Bu sebeple baştan Lua öğrenmek ve dil yapısını öğrenmekle vakit kaybetmek yerine C/C++ ve Arduino IDE kullanarak NodeMCU geliştirmek daha akılcı olacaktır. Lua biliyorsanız bu başlık pek sizlik olmayabilir.

  • Eğer Arduino IDE sisteminizde kurulu değilse bu sayfaya uğrayıp, Download the Arduino IDE başlığı altında sisteminize uygun Arduino IDE'yi indirin ve sonrasında kurun.
  • Arduino IDE'yi çalıştırın. Türkçe arabirim ille kullandığınızı varsayarak devam ediyorum;
  • Ana menüde sırasıyla tıklayın; Dosya > Tercihler
  • Gelen pencerenin Ayarlar isimli sekmesinde Ek Devre Kartları Yöneticisi URL'leri, ayrıca kutucuğu ve en sağında simgesi var. Simgeye tıklayın
  • Bir pencere daha açılacak. Bu penceredeki yazı alanında bir metin yoksa şu URL'yi http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json hemen yapıştırın eğer başka URLler varsa yeni satıra oluşturun yani enter tuşlayıp yapıştırın.
  • Tüm pencerelerde Tamam düğmelerine tıklayıp Arduino IDE'nin ana penceresine ulaşın
  • Ana menüde sırasıyla tıklayın; Araçlar > Kart:... > Kart Yöneticisi
  • Açılan pencerede esp8266 ile arama yapın ve sonuçlar arasında esp8266 by ESP8266 Community olanı kurun ve inme işlemleri için bekleyin.
  • İşlem tamamlandığında Kart Yöneticisi penceresini kapatın
  • Arduino IDE artık NodeMCU için hazır

NodeMCU'yu bilgisayara bağlamak ve kod yüklemek;

  • NodeMCU'yu USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın
  • Ana menüde sırasıyla tıklayın; Araçlar > Kart:... > NodeMCU 0.9 (ESP-12 Module) - Not: Farklı sürümde NodeMCU kullanıyorsanız ona uygun bir seçim yapın
  • Ana menüde sırasıyla tıklayın; Araçlar > Port > COM X - Not: NodeMCU'yu hangi Com portuna bağladıysanız listede onu seçin
  • Artık hazır, kodlarınızı yazıp NodeMCU'ya gönderebilirsiniz. Bu aşamadan sonrası Arduino IDE kullanma becerisinise girmektedir ve bambaşka bir yazı gerekir bunun için.

Ek bilgi:

Kodu yazdıktan sonra yükleme işlemini hızlandırmak için yükleme hızı adım adım arttırılabilir. Bunun için ana menüde sırasıyla tıklayın; Araçlar > Upload Speed > XXX

Örnek Kod:

// Bu kod ile NodeMCU'nun D1 ayağına bağlanan bir adet LED,
// yanıp, söndürülecek.
 
// NodeMCU'nun 1 numaralı pini yani D1, LED yakmak için kullanılacak
#define LED_PIN 1 // =D1
 
// setup fonksiyonu her reset yada ilk çalıştırma sonrası bir kez çağrılır
// burada hazırlıklar yapılır.
void setup() {
  // 1 nolu pin'i 5 volt çıktı yapacak şekilde ayarla
  pinMode(LED_PIN, OUTPUT);
}
 
// setup fonksiyonun tamamlandıktan sonra loop fonksiyonu
// elektrik bağlantısı kesilene kadar sonsuza kadar çağrılır
void loop() {
  digitalWrite(LED_PIN, HIGH);   // LED'i yak yani 1 numaralı pin'e 5 volt ver
  delay(1000);              // biraz bekle
  digitalWrite(LED_PIN, LOW);    // LED'i söndür yani 1 numaralı pin'e 0 volt ver
  delay(1000);              // biraz bekle
}


LoLin ve Amica Nedir. Farkları Var Mıdır?

Aslında bu isimler üretici isimleridir. Hatta üç ana üretici vardır diyebilirim. Bunlar da sırasıyla; Amica, DOIT/SmartArduino ve LoLin/WeMos.

İlk nesil, ayrıca v0.9 ve v1 sürüm NodeMCU cihazlar ebat olarak genişlerdi ve Amica tarafından üretilmişti.

Sonrasında gelen sürümler ise farklı üreticiler tarafından üretildi. Hatta aynı sürümdeki NodeMCU cihazların ebatları, farklı üreticiler sebebiyle farklı olabiliyor.

NodeMCU Kod Örnekleri

Kablosuz ağa bağlantı:

print(wifi.sta.getip())
--nil
wifi.setmode(wifi.STATION)
wifi.sta.config("SSID","password")
print(wifi.sta.getip())
--192.168.18.110


Arduino benzeri girdi-çıktı:

pin = 1
gpio.mode(pin,gpio.OUTPUT)
gpio.write(pin,gpio.HIGH)
gpio.mode(pin,gpio.INPUT)
print(gpio.read(pin))

 

HTTP istemcisi:

-- A simple http client
conn=net.createConnection(net.TCP, false)
conn:on("receive", function(conn, pl) print(pl) end)
conn:connect(80,"121.41.33.127")
conn:send("GET / HTTP/1.1rnHost: www.nodemcu.comrn"
    .."Connection: keep-alivernAccept: */*rnrn")
 

HTTP sunucusu:

-- a simple http server
srv=net.createServer(net.TCP)
srv:listen(80,function(conn)
    conn:on("receive",function(conn,payload)
    print(payload)
    conn:send("<h1> Hello, NodeMcu.</h1>")
    end)
end)


PWM:

function led(r,g,b)
    pwm.setduty(1,r)
    pwm.setduty(2,g)
    pwm.setduty(3,b)
end
pwm.setup(1,500,512)
pwm.setup(2,500,512)
pwm.setup(3,500,512)
pwm.start(1)
pwm.start(2)
pwm.start(3)
led(512,0,0) -- red
led(0,0,512) -- blue


Göz kırpan LED:

lighton=0
tmr.alarm(0,1000,1,function()
if lighton==0 then
    lighton=1
    led(512,512,512)
    -- 512/1024, 50% duty cycle
else
    lighton=0
    led(0,0,0)
end
end)

 

  •  

    Merhabalar. Okul projemiz için android bir cihazla msp430fr2355 tipi bir modülle veri iletişimi yapmayı planlıyoruz. Elimizde halihazırda esp8266 modülü mevcut lakin flashlanması ve msp için örnek yazılımlar konuşunda sıkıntılar yaşıyoruz. Acaba elimizdeki modül yerine nodemcu tipi bir modül daha mı iyi olur? Son olarak android bir cihazla wireless ile mi yoksa bluetoothla mı veri iletişimini tavsiye edersiniz?

    • Murat Yntc  Ömer Tepebaşı • 7 ay önce

      Merhaba, modül şeklindeki esp8266 da programlanabilir bir cihaz ama azıcık zahmetli. Bu sebeple NodeMCU hızlı ve mutlu edici olacaktır. Bluetooth yerine WiFi iletişimi daha iyi olacaktır. Kendim de bunu seçiyorum. Çünkü WiFi ağları artık her yerde. Bluetooth fazladan pil harcama demek, mesafe yetersizliği demek ve bir takım protokoller yok demek (HTTP, FTP gibi)...

      Sonuç olarak; kesinlikle NodeMCU ve WiFi iletişim!

  • Merhaba bir akilli saat projesi icin bunu kullanmayi düşünüyorum. Aslında wifi modülü için değil hafızası yuksek olduğu için seçtim. Akilli saatte internet erişimini gsm üzerinden yapacak baska modullerde barindiricak bu yuzden uzun bir koda sahip. Sizce başka alternatif var mı bir saate uygun boyutta hafizasi yüksek bir geliştirme karti?

    • Nasıl bir akıllı saat yapmak istediğine göre değişecektir. Günümüzdeki gibi arabirime sahip bir şey olacaksa eğer hızlı bir işlemci ve bellek gerekebilir. Hiç bunlara sahip olmayıp yazı tabanlı olacaksa ESP8266 tabanlı bir cihaz fazlasıyla yetecektir...

      Fikir vermesi açısından şunlara göz atabilirsin https://www.hackster.io/pro...

  • selamlar acaba cihaz android sdk veya eclipse vs gibi derleryecilerle de kullanıyormu nasıl ve kaynaklar nerde bulunuyor araştırdım ancak bir kaynaga ulaşamadım tum bilgiler birbirirnin aynı

    • Bu tür cihazlar, Android SDK ve Eclipse ile kullanılmıyor. Bunun yerine Arduino IDE veya VisualStudio: Code + PlatformIO ile kullanılabilir. Hangisi dersen, Arduino IDE başlamak için en rahat olanı. Buradaki sayfaya bir göz at https://goo.gl/vZJdmT

  • Merhaba, Bu cihaz ile USB aracılığıyla veri gönderebilen bir cihazdan veri alabilmek mümkün mü ? Daha sonra bu verileri belirli aralıklarda internete atmayı düşünüyorum

    • Mümkün evet fakat hız konusunda USB 2.0 olabilir. Araştırmak gerek

  • Hocam bir videoda wifi kontrollü araba yapılıyor.Kullanılan kart da nodemcu lua esp8266 12e. bende de lolin esp8266 var ve mini breadboarda tam uyuyor yani yanlarında jumperları takmak için alan kalmıyor.2 mini breadboard kullanılarak yapılabilir mi? Bu proje aynı şekilde bendeki kartla yapılabilir değil mi? Ve 12e'nin farkı nedir?

    • ESP8266 ile ESP8266E sürümü arasında aman aman fark yok. Aynılar denilebilir. Lolin veya başka bir marka olması da ESP8266ı değiştirmez. Merkezde yine aynı mikroişlemci var.

      Wifi kontrollü araba yapmak için çok sayıda PIN bağlantısı gerekmemeli. Sonuçta 2 motor barındıran bir cihaz. İki motoru sürecek kadar PIN bağlantısı ve motor sürücü gerekecektir.

  • merhaba öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. bir sorunum var;
    nodemcu ile , yereldeki bilgisayarıma kruduğum mysql server 'a , php dosyaları ile veri kaydediyorum. daha sonra da kaydettiğim verileri yine nodemcu üzerinden okuyarak gpio pinlerinden çıkış sağlıyorum.

    sistem sorunsuz çalışıyor ancak 1-2 dk sonra 30 sn çalışmayı bırakıyor.30 sn den sonra tekrar çalışmaya başlıyor.
    sanırım nodemcu hafızasından kaynaklı bir sorun , öyle de olmayabilir nasıl çözeceğimi bayadır araştıyorum bulamadım.
    client.fush (); yapıyorum her php dosyasını get ile gönderdikten sonra ancak yine çözülmedi.
    firemwire http istemcisi ile güncelledim yine olmadı. nasıl çözebilirim yardımcı olabilir misiniz?

    • Aklıma ilk gelen NodeMCU'nun deep-sleep olayı. Bu sayede cihaz daha az pil harcıyor ve daha uzun süre çalışıyor. Bu nedenle olabilir mi?

      Şu kaynağı bir incele bakalım neler çıkacak https://www.losant.com/blog...

  • Merhaba iyi günler ilk önce paylaşımınız için teşekkür ederim. Bir projem var nasıl yapacağımı tam bilmiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim. Amacım farklı nodeMCU'lara bağlı butonlar var ve ben hangi butona basarsam LCD ekranda o butonun numarasını görmek istiyorum. Az da olsa fikirsel yardımcı olursanız sevinirim. İlginiz için teşekkür ederim. İyi günler

    • buton tespiti çok basit. zaten her buton NodeMCU'da bir pin'e denk geldiği için o pini kontrol etmek gerekiyor.

      1) Pinleri input moduna almak gerekli
      2) Pinler'in durumunu kontrol etmek gerek. Hangisi HI durumunda ise o düğme basılıdır
      3) Basılma durumlarını LCD'ye bildirmek

  • arduino ıde den nodemcu esp kartını güncelledim ama nodemcuyu takıp blink led uygulamasını yapmıyor

    • bu sorun ben de yaşadığımda her şeye yenden başladım ve çözüldü yani Arduino IDEyi program ekle ve kaldırdan kaldırıp tekrar kur. NodeMCU kütüphanesini de tekrar kur. en baştan alman gerekebilir

  • Arduino ID ile NodeMCU8266 modüle kod yüklerken;
    "Error compiling for board NodeMCU 0.9 (ESP-12 Module)" 
    hatası veriyor sorun nerede bulamadım.
    Android ile röle kontrolü yapmak istiyorum. Aşağıdaki devreyi kurdum ve Buradaki kodu yüklemek istedim.
    https://github.com/amphancm...

    • Murat Yntc  İsmail Kara • 2 yıl önce

      derleme hatası demiş fakat pek açıklayıcı değil. derleme sırasında bir kütüphane sorun çıkarıyor olabilir.

      Arduino IDE'yi sisteminden kaldırıp tekrar kurmayı dene.

  • Merhaba, android yazılımda bir akıllı termostat projesi yapacağım. Yazdığım uygulama ile wifi üzerinden termostatı kontrol etmem gerekiyor. Termostat ve uygulamayı birbirine bağlayan wifi modülü olarak kullanılabilir mi nodemcu bilginiz var mı?

    • şimdi mümkün, mantığını anlatayım:

      • Uzaktan kontrol için Android cihaza yazılım geliştirmek gerek ya da buna yönelik mevcut bir yazılımı kullanmak gerek
      • Kontrol cihazı için NodeMCU uygun. Termostat'ı da tanımanız gerekiyor.
      • Android ve NodeMCU iletişimi için protokol kullanmak gerekiyor. Bunun için en ideali MQTT

      Gelelim sonuca;

      • NodeMCU satın almanız gerekiyor ve bunu programlamaya aşina olmanız gerekiyor
      • Android cihaz için MQTT Dash uygulamasını kullanabilirsiniz.
      • Termostatı kullanmayı bilmelisiniz.

      Her şey tamam olduğunda istediğinize ulaşmış olacaksınız...

  • Benden ESP8266 yı bir repeater yani tekrarlayıcı olarak çalıştırmamı istediler ama bunun mümkün olup olmadığı hakkında bir bilgi sahibi olamadım. bir bilginiz var mı Ardunio IDE kullanarak ESP8266 NomodemCu yu repeater olarak kullanabilir miyim?

    • Murat Yntc  Pelda Doğan • 2 yıl önce • edited

      mümkün, ufak bir araştırma yaptım hatta 2 proje buldum. ikisi de her zaman olduğu gibi ingilizce ve yabancı kaynaklı proje. eğer sıkıntı çekersen yardım etmeye çalışırım.

      Seçenek 1:
      a) kodu indir = https://gitlab.com/forpdfse...
      b) IDE'yi başlat
      c) WifiRepeater/WifiRepeater.ino dosyasını aç
      d) gerekli network ayarlarını değiştir
      e) projeyi nodemcu'ya yükle

      Seçenek 2:
      bu biraz daha yükle ve kullan şeklinde çünkü gerçek bir repeater gibi web arabirimine sahip. kodu nodemcu'ya yükledikten sonra IP'sini tarayıcıya yazıp ayarlar ekranına ulaşıyorsun

      GitHub = https://github.com/martin-g...

  • merhaba lua programla hakında bir bilgı yok pc baglanma hangi dosyalar nasıl atılır basıt bır örnekler yok piyasada bir çok örnek var hepsi yarım kiminin başı var kimin sonu lua dilinde program nasıl atılır örnek video olursa süper yoksa bir anlamı olmaz sitenin

    • anladım, kısmen haklısın, kurulumdan kullanıma iyi bir kaynak gerekli. belki de vardır. yabancı kaynak zaten mevcut da, yerli de vardır ben yerli kaynaklara bakmadığım için bilemiyorum.

      bu yazıda NodeMCU ile ilgili sorular sorup cevaplar verdim. aslında bir ders değil, bilgilendirme oldu.

      "nodemcu dersi" araması yapınca bir şeyler geliyor. nerede takıldın? eksik olan kısımları nedir?

      •  

        Gelen modülü güncelleme yapmak zorunluluğu nedir bütün video larda var güncelleme lua için pıc ile seri port 'dan kontrol edebilirmiyim kolay gelsin başarılar amacım türkçe kaynak oluşturmak

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...