Açık kaynak kodlu programlama nedir?

Açık kaynak kodlu programlama nedir örnekleriyle birlikte açıkladım.Popüler olan açık kaynak kodlu yazılımları da açıklamalarıyla birlikte yazdım.

AÇIK KAYNAK KODLU PROGRAMLAMA NEDİR?

Açık kaynak yazılım veya açık kaynaklı yazılım veya kaynağı açık yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır.

Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir. Açık kaynak kod dünyası, yeni bir yazılım üretme biçimi, yeni iş modelleri sunmaktadır. Dünyanın her tarafından bilişim uzmanlarınca imece yöntemi ile endüstri standartlarında geliştirilen açık kaynak kod yazılımları, insanlığın ortak malıdır.

Programcılar yazılımları geliştirirken kullandıkları programlama dilleriyle kaynak dosyaları oluştururlar. Daha sonra derlemeli dillerde (C, C++, Java, Pascal) bu dosyayı derleyerek çalıştırılabilir hale çevirirler. Açık kaynaklı yazılım savunucuları her üretilen ve dağıtılan programla birlikte kaynak kodunun da dağıtılmasını savunurlar. Bu sayede geliştirme esnasında ve ilerde yeni sürümlerin ortaya çıkması esnasında daha çok sayıda gözün süzgecinden geçmiş daha kaliteli bir yazılım çıktığını düşünürler. 

2000'ler sonrası açık kaynak kodlu yazılım trendinin tırmanışından sonra günümüzde birçok hali hazırda kullandığımız sağlayıcılar tarafından sağlanan kapalı kutu yazılımlara alternatif birçok açık kaynak kodlu yazılımlar popülerleşmeye başlamıştır. 

1.Linux

Windows işletim sistemine rakip olan Linux, günümüz yazılım dünyasında popülerliği gittikçe artan, oldukça güvenli, gelişmiş özelliklere sahip bir açık kaynak kodlu işletim sistemi yazılımıdır.

2.LibreOffice

Alternatif açık kaynak kodlu son kullanıcı ofis aracıdır. 

3.PostgreSQL

PostgreSQL son 10 yılda her geçen gün artan son kullanıcı ve destekleyicilere(contributor) sahiptir. Db-Engines.com sitesi' nin 2012 ve 2020 yılları arasında yaptığı araştırmaya göre diğer kapalı kutu ilişkisel veri tabanlarının popülerlik puanı gittikçe azalırken, PostgreSQL' in eksponansiyel artışı gözlerden kaçmamaktadır.

4.Kubernetes

“Kubertenes” Google tarafında GO dilinde geliştirilmiş “Cloud Native” uygulamalar için “container” ların cluster edilmesi ve yönetilmesini sağlayan açık kaynak kodlu bir yazılımdır. “Kubernetes” şu an en popüler kaynak kodu paylaşım platformu olan “GitHub” üzerinden en fazla popülerliği olan açık kaynak kodlu yazılımdır.

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Tümleşik geliştirme ortamlarında olması gerekli en temel özellikler ve avantajlar aşağıdaki gibidir: Programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilen kod yazım editörü. Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek

Tümleşik geliştirme ortamlarında olması gerekli en temel özellikler ve avantajlar aşağıdaki gibidir:
programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilen kod yazım editörü.Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek zamanlı bir dizelge.Tümleşik bir derleyici, yorumlayıcı ve hata ayıklayıcı.Yazılımın derlenmesi, bağlanması, çalışmaya tümüyle hazır hale gelmesi ve daha birçok ek işi otomatik olarak yapabilmek amacıyla küçük inşa araçları.Ide sayesinde çok daha organize bir şekilde kod yazabilir, projenizi kısa bir sürede bitirebilirsiniz.Ide yazılımlarının sunduğu görsel alanın çok olmasından ötürü daha rahat bir ortamda kod yazma şansına sahip olursunuz ve denemelerinizi her adımda kolayca yapabilirsiniz.Ide yazılımları sayesinde geliştirmekte olduğunuz projelerde oluşan debugging, kodlama hatası gibi problemlerin üstesinden kolayca gelebileceğiniz gibi versiyon kontrol ve otomatik tamamlama özelliklerinden de yararlanabilirsiniz.Ide sayesinde harcamış olduğunuz emeğin tam karşılığını alabilir ve içinden çıkılamaz bir projenin üstesinden rahatça gelebilirsiniz.

1,260 okuma,

Yükleniyor...
Yükleniyor...