Web sunucusu nedir? apache ve ııs nedir? diğer web sunucuları nelerdir? apache ve ııs farkları nelerdir? apache web sunucusu nasıl kurulur?

Web sunucusu, apache ve ıss nedir sorularına cevap verildi.Apache ve ıss farkları ve apache web sunucusunun nasıl kurulduğu anlatıldı.

                                                                WEB SUNUCUSU

Web sunucu olarak da adlandırılabilen web server, internet sitelerinin barınmalarını ve yayında kalmalarını sağlar. HTTP protokolünün kullanıldığı teknoloji bütününde dosyalar, ağ üzerinden aktarılır. Örneğin bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde sayfadaki tüm içerikler, bir server üzerinden indirilir. Buradaki kilit görevi web server üstlenir. Komut sistemine dayanan teknoloji, her bir talep isteğini yanıtlar.

APACHE

Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu bir web sunucu yazılımıdır. 1996 ‘dan beri en çok tercih edilen web sunucu yazılımları arasındadır. World Wide Web ‘in gelişmesinde büyük payı vardır. Netcraft ‘ın 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre web sitelerin %50 ‘e yakını Apache kullanmaktadır.

 

Web Sunucusu Nedir? Apache ve IIS Nedir? Diğer Web Sunucuları Nelerdir? Apache ve IIS Farkları Nelerdir? Apache Web Sunucusu Nasıl Kurulur?

 

İSS

İngilizcesi ISP yani Internet Service Provider olan bu sağlayıcı, internetin kullanılmasındaki en önemli faktörlerden bir tanesidir. İnsanlar internet kullanabilmek için servis sağlayıcılarının birisinden hizmet almalıdır. Bu hizmet sayesinde internet erişimi mümkün olur.

 

Web sunucusu nedir? apache ve ııs nedir? diğer web sunucuları nelerdir? apache ve ııs farkları nelerdir? apache web sunucusu nasıl kurulur?

 

Apache ve IIS arasındaki farklar:

  • IIS Microsoft firmasının bir ürünü olup, sadece Windows işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır.
  • Apache ise bir topluluğun olup Windows ve Linux işletim sistemlerinin üzerinde çalışmaktadır.
  • Apache açık kaynak kodludur, IIS ise açık kaynak kodlu değildir.
  • IIS açılımı Internet Information Service’ dir.
  • IIS üzerinde genellikle .net çatısı altında olan ASP.NET sayfaları çalıştırılır. Bunun yanında PHP de çalıştırılmaktadır.
  • Apache de ise PHP çalıştırılır fakat ASP.NET uygulamaları desteklenmez.
  • Apache Java uygulamalarını da sorunsuz çalıştırır.
  • Apache en verimli şekilde Linux işletim sisteminde çalışır.
  • İkisini de gerekli ayarlarını yaptığınızda aynı sunucuda kullanabilirsiniz, tabi sunucunuz Windows olmalı.
  • İkisi de sunucu yazılımıdır.

 

Apache Kurulumu

  1. "webserver" ve "www" adlı iki dizin oluşturulur. Sunucu dosyaları "webserver" , site dosyaları ise "www" altında saklanır. Dizinleri, işletim sisteminin çökmesi, diskin formatlanması gibi sorunlardan kurtulmak için başka bir sürücüde oluşturunuz. Örnek D:/ olabilir.

  2. Apache'nin 32 bit sürümü https://www.apachelounge.com/download/VC11/ adresinden indirilir. Bu yazıda Apache 2.4.29 Win32 VC11 (httpd-2.4.29-win32-VC11.zip) sürümünü anlatıyoruz.
  3. İndirilen sıkıştırılmış dosya (.zip) içindeki "Apache24" klasörü "D:/webserver" dizinine kopyalanır.
  4. "D:/webserver/Apache24/conf" içindeki "httpd.conf" dosyasını "Not Defteri" veya "Notepad++" ile açın. Aşağıdaki satırları belirtilen şekilde düzenleyin.

    ServerRoot "c:/Apache24" sunucu ana dizininin belirtildiği bu satırı 
    ServerRoot "d:/webserver/Apache24" olarak değiştirin. 

    #ServerName www.example.com:80 sunucu adının belirtildiği bu satırı
    ServerName localhost olarak değiştirin.

    DocumentRoot "c:/Apache24/htdocs" site dosyalarının bulunacağı dizinin belirtildiği bu satırı
    DocumentRoot "d:/www" olarak değiştirin.

     satırını
     şeklinde değiştirerek site dosyalarımızın bulunacağı "d:/www" dizinine özel yapılandırmayı belirtin. 

    ScriptAlias /cgi-bin/ "c:/Apache24/cgi-bin/" satırını 
    ScriptAlias /cgi-bin/ "d:/webserver/Apache24/cgi-bin/" şeklinde değiştirerek sunucu cgi dosyalarının bulunduğu dizini belirtin.

     satırını
    bin"> şeklinde değiştirerek sunucu cgi dosyalarının bulunduğu dizine özel yapılandırmayı belirtin.

 

Kaynakça

1)https://www.teknotel.com/blog/web-server-web-sunucu-nedir/

2)https://www.hosting.com.tr/bilgi-bankasi/apache-http-sunucusu-nedir/

3)https://ipekhosting.com/net/iss-nedir-internet-servis-saglayici/

4)https://www.hosting.com.tr/bilgi-bankasi/apache-nedir-iis-nedir-arasindaki-farklar-nelerdir/

5)https://sanal.mobi/tr/Blog/141-windows-icin-apache-web-sunucusu-ve-php-kurulumu

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Tümleşik geliştirme ortamlarında olması gerekli en temel özellikler ve avantajlar aşağıdaki gibidir: Programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilen kod yazım editörü. Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek

Tümleşik geliştirme ortamlarında olması gerekli en temel özellikler ve avantajlar aşağıdaki gibidir:
programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilen kod yazım editörü.Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek zamanlı bir dizelge.Tümleşik bir derleyici, yorumlayıcı ve hata ayıklayıcı.Yazılımın derlenmesi, bağlanması, çalışmaya tümüyle hazır hale gelmesi ve daha birçok ek işi otomatik olarak yapabilmek amacıyla küçük inşa araçları.Ide sayesinde çok daha organize bir şekilde kod yazabilir, projenizi kısa bir sürede bitirebilirsiniz.Ide yazılımlarının sunduğu görsel alanın çok olmasından ötürü daha rahat bir ortamda kod yazma şansına sahip olursunuz ve denemelerinizi her adımda kolayca yapabilirsiniz.Ide yazılımları sayesinde geliştirmekte olduğunuz projelerde oluşan debugging, kodlama hatası gibi problemlerin üstesinden kolayca gelebileceğiniz gibi versiyon kontrol ve otomatik tamamlama özelliklerinden de yararlanabilirsiniz.Ide sayesinde harcamış olduğunuz emeğin tam karşılığını alabilir ve içinden çıkılamaz bir projenin üstesinden rahatça gelebilirsiniz.

1,260 okuma,

Yükleniyor...
Yükleniyor...