Path Ve Pen Tool

Photoshopta pathlerin, path tool ve pen toolun kullanımına detaylı bir giriş

Path nedir?

Path'ler vektör tabanlı çizimlerdir. Bu, bir path'in boyutunu genişletiğinizde veya daralttığınızda herhangi bir detay kaybı olmayacağı anlamına gelir. Pixel tabanlı çizimlerde, bu gibi işlemlerden sonra kayıplar meydana gelir, ancak vektör tabanlı çizimler matematiksel olduğundan kayıp söz konusu değildir.

Örnek path çizimi ve path elemanları

Path ve Pen Tool

Çizgi tipleri:

İki çeşit çizgi tipi;

  1. Düz çizgi. Çizilmesi en kolay çizgi tipidir. Resimde de bu çizgilerin gördüğünüz gibi yönlendirme çizgisi ve yön noktaları yoktur.
  2. Eğrilmiş çizgi. Her çizginin eğriliği yönlendirme çizgileri ve yön noktaları tarafından ayarlanabilir.

Anchor noktası tipleri:

Yine iki çeşit nokta tipi;

  1. Köşesiz çizim için anchor noktası Eğrilecek çizginin yönlendirme çizgileri, yönlendirme noktasına aynı açıyla hizalanırsa, köşesiz bir çizgi elde edilir. Bu durumda yönlendirme çizgileri birbirlerine 180 derece açıyla konumllandırılmıştır.
  2. Köşeli çizim için anchor noktası Bu nokta, birbirine 180 derece açıyla bakmayan iki yönlendirme çizgisinin merkezidir ve sonuçta çizimin köşeli olması bu noktanın varlığından kaynaklanır. Yukarıdaki örnekte de görülmektedir.
Farklı path çizimleri
Path ve Pen Tool

Pen tool ile çizim yapmak

Çoğu path çizimleri, pen tool ve altındaki araçlar üzerinden yapılmaktadır:

Path ve Pen Tool
  • En çok kullanacağınız araç, pen tool'dur.Bu araç ile path'inizi oluşturacak düz ve eğri çizgileri oluşturabilirsiniz.
  • Freeform Pen tool ise serbest çizim şeklinde path çizimleri yapmanızı sağlayan araçtır.
  • Add anchor point tool, path'inize ekstra anchor noktaları eklemenizi sağlar. Böylece bir çizgiyi iki parçaya bölerek bağımsız düzenleyebilirsiniz.
  • Delete Anchor Point tool path'inizdeki anchor noktalarını silmenize yardımcı olur. Nokta silindiği gibi, noktanın iki tarafındaki çizgi parçaları birleştirilir. Eğer path'inize hatayla fazladan anchor noktası eklemişseniz, düzenlemek için bu araç harikadır.
  • The Convert Point tool köşesiz çizim noktasını köşeli çizim noktasına çevirmenizi sağlar. Yani aradaki 180 derecelik açıyı çizgi konumuna göre daraltır.

Düz çizgiler çizmek

  1. Yeni bir döküman oluşturun (Ortalama 500x500 boyutlarında)
  2. Araç çubuğundan Pen tool'u seçin.
  3. Şimdi dökümanda herhangi bir yere tıklayınız. İlk anchor noktanızın eklendiğini göreceksiniz. Daha sonra çizginin ikinci noktasını da farklı bir konuma tıklayarak oluşturun. Böylelikle iki nokta arasında bir çizgi oluşturmuş olacaksınız.
Path ve Pen Tool

Şu ana kadar oluşturduğunuz bu path, açık bir path'dir. Path'inizi kapatmadığınız sürece pen tool'un sağ alt köşesinde bir "o" harfi bulunacaktır. Bu open-path demektir. Path'i kapattığınız zaman bu "o" harfi "x" yani close-path (kapalı path) halini alacaktır.


Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...