Sanal Sunucu Nedir?

Sanal sunucular (VPS ve VDS), henüz dedicated sunucu kiralayacak kadar kaynağa ihtiyaç duymayan, ancak paylaşımlı hostingin olanaklarının yeteri kadar destekleyemediği web siteleri için; fiyat, performans ve güvenlik açısından uygun seçeneklerdir.
Sanal Sunucu Nedir?

Web sitesi sahiplerinin “Sanal Sunucu Nedir?”, “Diğer hosting planlarından farkları nelerdir?”, “Sanal sunucu ne zaman kiralanır?” gibi konularda net cevaplara ulaşması, sitelerini doğru temeller üzerine inşa etmelerini sağlayacaktır.

Sanal sunucu (Virtual Server), bir sunucunun kaynaklarının bölümlere ayrılmasını sağlayan ve kullanıcılara sunucu üzerinde daha fazla kontrol sunan bir sanallaştırma teknolojisidir.

Sunucudan size özel atanan RAM, CPU ve disk alanı; artan trafiğiniz nedeniyle yetersiz gelmeye başlarsa, sanal sunucu ekstra kaynağa sahip olmanızı sağlayacak kadar esnektir.

Online satış siteleri, kurumsal web siteleri ve blogların barındırılması dışında sanal sunucular; dosya aktarım protokolü (FTP), veri depolama ve e-posta sunucusu gibi farklı kullanım amaçlarına da hizmet eder.

MySQL VPS Server, WordPress VPS Server, IIS VPS Server gibi her türlü sunucu tabanlı uygulamayı sanal sunucunuza kurabilirsiniz.

VPS (Virtual Private Server) ve VDS (Virtual Dedicated Server) sanallaştırılma teknolojisi ile oluşturulmuş hosting çözümleridir:

VPS (Virtual Private Server) 

Sanal Özel Sunucu anlamına gelen VPS, bir dizi sanal sunucuyu tek bir fiziksel sunucuya sığdıran web sitesi barındırma teknolojisidir.

VPS üzerindeki web sitelerinin her birisi, kendine ayrılan kaynaklardan daha fazlasına ihtiyaç duyduğunda; diğer kullanıcıların tüketmediği kaynaklardan yararlanabilir.

Her bir kullanıcıya root erişimi verildiğinden, VPS; site sahiplerine ihtiyaçlarına uygun ekstra yazılımları eklemek gibi özgürlükler sunar.

VPS’de barındırılan bir site, dedicated sunucuda barındırılan bir site gibi kendi RAM ve disk alanına sahiptir ancak, paylaşımlı hosting gibi, diğer sitelerle aynı işlem kapasitesini (CPU) kullanır. Dolayısıyla, sitenizin performansı paylaşılan bir işlemciye bağlıdır. İşlemci payının dağıtımı sağlayıcıdan sağlayıcıya değişir.

Ayrıca veriler tek bir fiziksel sunucu üzerinde tutulduğundan olası sorunlarda yedeklilik sıkıntısı söz konusu olabilir.

Ancak Turhost; Gelişmiş NVME SSD Disk altyapısı, yüksek performanslı Intel Xeon E5 işlemciler ve gelişmiş KVM sanallaştırma teknolojisi ile VPS sunucuların performansını artırmış ve altyapı izolasyon sorunlarını engellemiştir.

VDS (Virtual Dedicated Server)

VDS (Sanal Atanmış Sunucu); her bir kullanıcının yalnızca kendine atanan kaynakları kullandığı, diğer sitelerin kaynaklarından yararlanmadığı, paylaşımsız sunucu türüdür.

VDS üzerindeki web siteleri birbirlerinin performanslarını etkilemez.

VDS’te barınan bir web sitesi, trafiğe bağlı olarak geç yüklenme sorunları yaşamaz.

VDS, root erişimi nedeniyle sunucunuzu, web sitenizin ihtiyaçlarına göre yapılandırmanızı sağlar. Özellikle hosting ortamında değişiklikler yaparak sunucularını özelleştirmek isteyen teknoloji meraklıları ve web geliştiricileri için root erişimi, dedicated sunucu kiralamak zorunda kalmadan çok daha uygun fiyata elde edebilecekleri bir avantajdır.

Turhost VDS sunucular; KVM ile sanallaştırılıp bulut teknolojisi ile güçlendirilmiştir. NVME SSD Disk altyapısı ve 40 Gbit ağ erişim kapasitesi ile dedicated sunucu kiralamış gibi bir performansa ve tamamen izole bir ortama sahip olmanızı sağlar.

VPS ile VDS Arasındaki Farklar

Sanal Sunucu Nedir?
  • VPS’te kaynaklar yazılımsal olarak bölüştürülür ve eşit olarak dağıtılır. VDS’de ise kaynaklar donanımsal olarak ayrılmıştır ve bir sitenin kaynakları; sunucuda bulunan diğer siteler tarafından kullanılamaz.
     
  • VDS; VPS’e göre daha pahalıdır.
     
  • VPS ile kullanıcıların sunucu üzerinde sahip oldukları yetki, VDS’tekinden daha kısıtlıdır.
     
  • VPS’in kaynakları, üzerinde barınan tüm web siteleri arasında ortak olarak kullanılır. VDS’in kaynakları her bir kullanıcıya belirli miktarda atanır ve diğer kullanıcılarla paylaşılmaz.
     
  • VPS’te barınan web siteleri diğer sitelerin performansından etkilenebilir. VDS üzerindeki siteler, diğerlerinin performansından etkilenmez.

VPS, VDS ve Paylaşımlı Hosting Arasındaki Farklar

Sanal Sunucu Nedir?
SANAL SUNUCULAR, PAYLAŞIMLI HOSTİNGE GÖRE TRAFİK DALGALANMALARIYLA DAHA KOLAY BAŞA ÇIKAR.
  • Paylaşımlı hosting, bir sunucunun tüm kaynaklarının aynı sunucuda barındırılan çok sayıda web sitesi tarafından kullanılmasıdır.
     
  • VPS ve VDS’te paylaşımlı hostingten daha az web sitesi barındırılır, bu nedenle sitenize daha fazla kaynak tahsis edilebilir.
     
  • Bellek alanı ve bant genişliği açısından, web sitenizin performansı diğer kullanıcıların kullanım özelliklerine göre değişir, bu özellik paylaşımlı hostingin VPS’le ortak, VDS’ten farklı olan yönüdür.
     
  • VPS ve VDS; sunucu kontrolü bakımından paylaşımlı hostingten çok daha fazla yetki vaat eder.
     
  • Sanal sunucular (VPS ve VDS), paylaşımlı hostinge göre daha yüksek ölçeklendirme düzeyine sahiptir.
     
  • Paylaşımlı hosting, sanal sunuculardan (VPS ve VDS’ten) daha ucuzdur çünkü VPS ve VDS’te; bir sunucuyu daha az kullanıcı paylaşır.
     
  • VPS ve VDS’te; web sitenize ait dosyalar, diğer kullanıcılardan ayrı tutulduğu için güvenlik ve gizlilik konusunda paylaşımlı hostingten daha yalıtılmış bir ortam söz konusudur.
     
  • Sanal sunucular (VPS ve VDS); hafta sonları, özel kampanya dönemleri ya da bir gönderinizin sosyal medyada birden yayılması gibi durumların yarattığı trafik dalgalanmaları ile daha kolay başa çıkabilir.
     
  • VPS ve VDS’te sunucuyu yapılandırmak için teknik bilgi ve deneyime ihtiyacınız olabilir.
     

Paylaşımlı hostingte bir sitenin kaynak kullanımı diğer sitelerin performansını etkiler.

VPS, VDS ve Dedicated Sunucu Arasındaki Farklar

Sanal Sunucu Nedir?
DEDİCATED SUNUCUDA TÜM KAYNAKLAR TEK BİR KULLANICIYA AİTTİR VE BİRDEN FAZLA WEB SİTESİ BARINDIRILABİLİR.

Dedicated sunucu; bir kullanıcının dilerse birden fazla web sitesini ya da güçlü tek bir web sitesini barındırabileceği, hızlı, güvenli ve özelleştirilebilir bir sunucu türüdür.

Dedicated sunucunuzda dilediğiniz işletim sistemini çalıştırabilirsiniz.

  • Fiziksel sunucu da denen Dedicated Sunucu, tüm sunucunun sadece bir kullanıcı tarafından kullanılmak üzere kiralandığı hosting türüdür. Sanal sunucular (VPS ve VDS) ise birden çok kullanıcının bir sunucuyu paylaşması mantığına göre çalışır.
     
  • Sanal sunucularda (VPS ve VDS); dedicated sunucularda olduğu gibi, sunucunuz üzerinde tam denetime sahip olamazsınız.
     
  • Dedicated sunucular; yüksek performanslı veritabanları ve büyük miktarda veri işleme gerektiren yoğun RAM kullanan uygulamalar için harika seçeneklerdir. Sanal sunucular (VPS ve VDS); kaynaklar paylaşıldığından, daha küçük çaplı projeler için uygundur.
     
  • Sanal sunucular; küçük ve orta ölçekli işletmelerin trafik yükünü tolere edebilir. Dedicated sunucular ise; orta ve yüksek trafiğe sahip web siteleri için uygundur.
     
  • Dedicated sunucu; maliyeti ve performansı en yüksek barındırma türüdür.
     
  • Dedicated sunucuların bakımı kullanıcıya ait olduğundan, sanal sunuclardan (VPS ve VDS) daha fazla teknik uzmanlık gereklidir.
     
  • VDS; izolasyon önlemleri ve performans açısından Dedicated sunucu ortamına en çok benzeyen hosting hizmetini sunmaya çalışır. VPS’de de izole bir ortam söz konusudur ancak dedicated sunucunun performansına ulaşamaz.
     

Komşu sitelerden etkilenme riskini almak istemeyen ve CPU kaynağını paylaşmak istemeyenler için Dedicated Sunucu ideal bir barındırma çözümüdür.

 

VPS, VDS ve Bulut Sunucu Arasındaki Farklar

Sanal Sunucu Nedir?
SUNUCULARDAN BİRİ ÇÖKSE BİLE, DİĞERLERİ SAYESİNDE HERHANGİ BİR AKSAMA YAŞANMAZ VE İNTERNET KULLANICILARI, WEB SİTELERİNE KESİNTİSİZ OLARAK ERİŞİR.
  • Bulut sunucu (Cloud Server) ile web sitenizin / sunucunuzun içeriği networkle birbirine bağlanmış çok sayıda sunucuda depolanır. Bu nedenle sanal sunuculardan (VPS ve VDS’ten) temel farkı daha fazla sunucu kaynağı sağlamasıdır.
     
  • Bulut sunucu yüksek performans gerektiren web siteleri için önerilmektedir.
     
  • VPS ve özellikle VDS, güvenlik ve özelleştirme seçenekleri açısından, bulut sunucudan daha avantajlıdır.
     

Trafikte dalgalanmalar yaşama potansiyeli olan ve kesintisiz çalışma süresinin (uptime oranı) çok önemli olduğu siteler için bulut sunucu oldukça kullanışlıdır.

İlgili İçerik: ” Bulut Sunucunun Avantajları ” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ne Zaman Sanal Sunucu Kiralamalısınız?

Sanal Sunucu Nedir?
  • Trafik Artışı ve Geç Yüklenen Sayfalar
    Ziyaretçilerinizin sayısı önemli ölçüde artmışsa ve siteniz geç yükleniyorsa, paylaşımlı hosting planları sitenizin gereksinimlerini karşılamak için yetersiz kalabilir.
  • Güvenlik ve Gizlilik
    Online satış siteleri gibi güvenlik ve gizlilik gerektiren veriler sitenizde barındırılıyorsa, sanal sunucular (VPS ve VDS); paylaşımlı hosting’ten daha güvenli seçeneklerdir. Ayrıca sanal sunucular kendi güvenlik yazılımınızı kurmanıza olanak tanır.
  • Bellek
    Bazı durumlarda, site bilgileriniz sunucunuzdan istendiğinde 503 sunucu hatası gibi yükleme hataları vermeye başlayabilir. Bundan kurtulmak için sitenizi paylaşılan bir sunucudan, sanal sunuculara yükseltebilirsiniz.
  • Özelleştirme
    Paylaşımlı hostingin standartları sitenizin işlevselliğini desteklemiyorsa, sitenizi daha iyi yapılandırmak için root erişimi sağlayacak bir sanal sunucu ortamına geçmenizin zamanı gelmiştir.

Özet

Sanal sunucular (VPS ve VDS); paylaşımlı hostingten daha fazla kontrol, esneklik ve performans sunduğu için; kişisel web sitelerinden online satış sitelerine kadar, 100 GB ve üstünde depolama alanına ihtiyaç duyan her tür web sitesi tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

Sanal Sunucu Nedir?

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...