Açık Kaynak İşletim Sistemleri

Açık Kaynak İşletim Sistemleri

Pardus
Pardus, TÜBİTAK-UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde yürütülen bir işletim sistemi geliştirme projesidir. Pardus açık kaynak kodlu ve GPL (GNU Genel Kamu Lisansı) ile dağıtılan bir özgür yazılımdır.

Ubuntu
Ubuntu, Debian kökenli, kurulum ve kullanım kolaylığı ve düzenli sürüm yükseltmeleriyle öne çıkan bir Linux dağıtımıdır.

OpenSUSE
openSUSE Projesi, Novell tarafından desteklenen ve Linuxun heryerde kullanılmaısını amaçlayan dünya çapında topluluk programıdır. Program openSUSE'ye kolayca erişimi serbest kılmaktadır. Burada herkesi aynı amaç ile toplanmış kullanıcıları ve geliştiricileri bulabilirsiniz. — Dünyanın en kullanılabilir Linux'unu yaratmak ve dağıtmak için. openSUSE, aynı zamanda Novell'in ödüllü SUSE Linux Enterprise ürünlerinide sağlamaktadır.

Fedora
Fedora, Fedora Projesi'nin ürettiği Açık Kaynak kodlu bir Linux dağıtımıdır.Red Hat Linux un devamı olarak adlandırılabilecek Fedora Core hiçbir kar amacı gütmeyen bir organizasyon tarafından üretilmektedir. Her ne kadar bir zamanlar efsane olan Red Hat kadar büyük bir popülerliği yoksa da Linux dünyasının en sevilen ve en başarılı dağıtımlarından biridir.


Debian
Açık Kaynak İşletim Sistemleri Debian, Debian Projesi kapsamında dünyanın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Linux, GNU/Hurd gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian aynı zamanda; Mepis, Ubuntu, Yoper, Knoppix, Libranet, Linspire, Xandros ve Adamantix gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir.

Mandriva
1998 Temmuz'unda ilk sürümü çıkan, Gaël Duval tarafından başlatılan Mandrake linux projesi, günümüzde ciddi bir popülariteye sahiptir. Connectiva Linux ile birleşmesinden sonra adını Mandriva olarak değiştirmiştir. Geliştiriciler, Red Hat dağıtımından yola çıkmış, varsayılan masaüstünü KDE'ye çevirmiş, kullanımı çok kolay bir kurulum ekleyerek "Linux'un kurulumu zordur" düşüncesini bertaraf etmişlerdir.

PCLinuxOS
PCLinuxOS kullanımı çok kolay olan bir Linux dağıtımıdır. PCLinuxOS başlı başına bir işletim sistemidir. Tek cd den oluşmaktadır. Tek cd ile hem bilgisayarınızı daha kurulum yapmadan açabilir hemde aynı cd ile PCLinuxOS'u bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Kurulum yapmadan açma özelliğine Live (canlı) cd diyoruz.

Mepis
Debian tabanlı kurulum gerektirmeden çalışan çok sağlam bir linux dağıtımı Bu dağıtım özellikle linux da kendini geliştirmek isteyenler için öneriliyor Normal debian da grafik tabanlı kurulum yokken mepis'e grafik tabanlı kurulum eklenmiş Mepis'i sisteminize kurup da kullanabilirsiniz

Knoppix
Knoppix, CD ya da DVD'den çalışan (live CD), boot edilebilir, Debian GNU/Linux işletim sistemi üzerinde kurulmuş bir linux dağıtımıdır. Otomatik olarak bilgisayardaki bütün donanımları ve bağlı olunan ağları tanır. Knoppix sabit diske kurulmadan, CD üzerinden on-the-fly çalıştığı için bilgisayarınıza hiçbir program yüklemez. İşletim sistemine ait paketler sıkıştırılmış olarak Cd içinde 2gb, Dvd içinde 9 gb civarındadır.

Slackware
1992 yılında Patrick Volkerding tarafından yaratılan Slackware Linux, halen geliştirilen en eski Linux dağıtımıdır.

Gentoo
Gentoo, Linux dağıtımları arasında en hızlılardan ve en özelleştirilebilir olanlardan biridir. Kaynak kod tabanlı kurulumunun zorluğu sebebiyle, diğer Linux dağıtımları kadar popüler olamasa da; kaynak kurulumlu dağıtımlar arasında en popüleridir. Özelleşmiş Linux dağıtımları hazırlanırken temel olarak kullanılmaya uygundur. Gentoo, kelime anlamı olarak bir çeşit penguendir.

FreeBSD
FreeBSD x86 Uyumlu, AMD64, IA-64, PC-98 ve UltraSPARC® mimarileri için ileri seviye bir işletim sistemidir. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde geliştirilmiş UNIX® türevi olan BSD'yi temel almıştır. FreeBSD birçok kişi tarafından geliştirilmekte ve devam ettirilmektedir. Ayrıca başka mimariler için geliştirim değişik aşamalardadır.
 

Açık Kaynak İşletim Sistemleri

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...