Sensör Ne Demektir? Nerelerde Kullanılır? Otomasyon Sistemlerinde Kullanılan Sensörler Nelerdir?

Sensör Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Sensör
Günümüz teknolojisinde artık sensörleri hayatımızın neredeyse her bölümünde görüyoruz. Varlığımızı algılayarak, oda sıcaklığını ayarlayarak, duman veya yangını algılayarak, lezzetli kahve yapıp, garaj kapıları açarak, ışıkları açarak hayatımızı kolaylaştırıp evlerimizde, ofislerimizde, arabalarımızda vb. Farklı Sensör tipleri bulabilirsiniz.Bütün bunlar ve daha birçok otomasyon görevi Sensörler sayesinde mümkündür.  
Sensör Nerelerde Kullanılır?
Uçaklardaki oto-pilot sistemidir. Neredeyse tüm sivil ve askeri uçaklar Otomatik Uçuş  Kontrol sistemi özelliğine sahiptir veya  Otomatik Pilot olarak adlandırılmaktadır.
Otomatik Uçuş Kontrol Sistemi, hız kontrolü, yükseklik, konum, kapılar, engel, yakıt, manevra ve daha birçok işlem için çeşitli sensörlerden oluşur. Bilgisayar, tüm bu sensörlerden veri alır ve önceden tasarlanmış değerlerle karşılaştırarak bunları işler.
Bilgisayar daha sonra yumuşak bir uçuşta; yardımcı olan motorlar, kapaklar, dümenler vs. gibi farklı parçalara kontrol sinyali sağlar. Sensörler, Bilgisayarlar ve Mekanik’in kombinasyonu uçağın Otomatik Pilot Modunda çalıştırılmasını mümkün kılar.
Sensör nedir?
Sensör, otomatik kontrol sistemlerinin duyu organlarına verilen addır. İnsanların çevrelerinde olanları duyu organlarıyla algılamasına benzer biçimde, makineler de sıcaklık, basınç, hız ve benzeri değerleri algılayan devre elemanlarıdır. Endüstri için vazgeçilmez yardımcılardır.
Bir sensörün en basit örneği; LDR veya Işık Bağımlı Dirençtir. Direnci maruz kaldığı ışığın yoğunluğuna göre değişen bir cihazdır. Bir LDR’ye düşen ışık daha fazla olduğunda, direnci çok azalır ve ışık daha az olduğunda, LDR’nin direnci çok artar.
Sensörlerin Sınıflandırılması
Aktif ve Pasif sensörler. 
Aktif Sensörler, harici bir uyarma sinyali veya bir güç sinyali gerektirenlerdir.
Pasif Sensörler, harici güç sinyali gerektirmez ve doğrudan çıktı tepkisi oluşturur.
Algılama sensörleri;Tespit araçlarının bazılarında Elektrik, Biyolojik, Kimyasal, Radyoaktif vb. Sinyaller algılar
Girdi ve çıktı sensörleri; Yaygın dönüşüm olaylarından bazıları Fotoelektrik, Termoelektrik, Elektrokimyasal, Elektromanyetik, Termooptik vs. Sinyalleri algılar.
Analog ve Dijital Sensörler; Analog Sensörler, bir analog çıkışı, yani ölçülen miktara göre sürekli bir çıkış sinyali üretir.
Dijital Sensörler; Analog Sensörlerin aksine, ayrı veya dijital verilerle çalışır. Dönüştürme ve aktarma için kullanılan dijital sensörlerdeki veriler, doğada dijitaldir.
Sensör Çeşitleri
Çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılan farklı sensör türlerinin listesidir. Tüm bu sensörler Sıcaklık, Direnç, Kapasitans, İletim, Isı Transferi vb. Gibi fiziksel özelliklerden birini ölçmek için kullanılır.
Sıcaklık sensörü
Yakınlık sensörü
İvme ölçer
IR Sensörü (Kızılötesi)
Basınç sensörü
Işık sensörü
Ultrasonik sensör
Duman, Gaz ve Alkol Sensörü
Dokunma sensörü
Renk sensörü
Nem sensörü
Eğim Sensörü
Akış ve Seviye Sensörü
 

Sensör Ne Demektir? Nerelerde Kullanılır? Otomasyon Sistemlerinde Kullanılan Sensörler Nelerdir?

Sensör Ne Demektir? Nerelerde Kullanılır? Otomasyon Sistemlerinde Kullanılan Sensörler Nelerdir?

http://www.elemasyon.com/sensor-nedir-nerelerde-kullanilir/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...